top of page

CÜD-Uludağ Üniversitesi Bilimsel İşbirliği

Yazarın fotoğrafı: Ceviz Üreticileri DerneğiCeviz Üreticileri Derneği

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) akademik ve bilimsel çalışma ortamının genişletilmesi amacıyla bilimsel işbirliği protokolü imzalandı.



Protokol ile Türkiye’de ceviz üretiminin artırılması, yaygınlaştırılması ve dolayısıyla ülke ekonomisine yüksek katkının sağlanması için;

  • Ceviz meyvesinin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi,

  • Oluşabilecek olumsuz durumlara karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesi,

  • Ceviz bazlı katma değerli ürünlerin geliştirilmesi,

  • Yerli cevizin fonksiyonel özelliklerinin ortaya konulması

amaçlarıyla CÜD ve BUÜ arasında ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmesi;

her iki taraf arasındaki ilişkilerin teşvik edilmesi, mevcut olan ilişkilerin geliştirilmesi ve araştırma sonuçlarının ortak kullanımının sağlanması, ortaya çıkan bulguların ulusal ve uluslararası dergilerde ve organizasyonlarda yayımlanması; üniversite ve sektör temelli simbiyoz çalışmalarının oluşturulması, karşılıklı deneyimlerin iki kurumun birbirine aktarması hedefleniyor.


Bursa Uludağ Üniversitesinde gerçekleştirilen imza törenine Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Ergüder, CÜD Genel Sekreteri Mutlu Payaslıoğlu, BUÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlhan Turgut, BİTUAM Müdürü Prof.Dr. Utku Çopur, BUÜ Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileri, dernek yöneticileri ve akademisyenler katıldı.


"ÜLKEMİZ DÜNYANIN 4. BÜYÜK CEVİZ ÜRETİCİSİ"

Törende söz alan Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Ergüder, “Türkiye, Dünya ceviz üretiminde Çin, ABD ve İran'dan sonra 4. sırada yer almaktadır.


Ceviz için önemli gen merkezi olan ülkemiz, yapılan yeni ceviz bahçesi yatırımları ve üretim artışına rağmen bu avantajını değerlendiremediği için 2021 yılında yaklaşık 130 milyon dolarlık ceviz ithalatı ile en çok ceviz ithal eden ülke olmuştur.


Üretim alanı ve ağaç sayısı her geçen yıl artmakla birlikte tüketimin de artması ithalat oranının aynı şekilde artış göstermesine neden olmuştur.


Türkiye’de ceviz üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve dolayısıyla ülke ekonomisine yüksek katkının sağlanması için meyvenin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi, oluşabilecek olumsuz durumlara karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesi, ceviz bazlı katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, yerli cevizin fonksiyonel özellikleri ile besinsel üstünlüklerinin ortaya konulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.



TOPLUMA KARŞI GÖREVİMİZ VAR


Protokol imza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Üniversite olarak topluma karşı görevlerimiz var. Toplumun ihtiyaç ve taleplerine karşılık vermek durumundayız. Nitekim üniversitelerin görevlerinden biri de topluma hizmettir. Güçlü bir Ziraat Fakültemiz ve ülkemiz öncelikli alanı olan gıda arzı ve güvenliği konusunda aktif çalışmalar yapan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (BİTUAM) var. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla yaptığımız işbirlikleri, araştırma projeleri gibi şeyler bizi mutlu ediyor. Bugün imzaladığımız bu protokolün iki kurum ve en önemlisi ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.



Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Utku Çopur ise BİTUAM ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nün, Ceviz Üreticileri Derneği’nin katkılarıyla hali hazırda “Türkiye’nin Farklı İllerinde Yetiştirilen Cevizlerin Kemometrik Karakterizasyonu, Sınıflandırılması ve Kimliğinin Doğrulanması” isimli bir projeyi de üniversitenin BAP birimi maili desteği ile yürütüldüğünden bahsetti ve protokolün hayırlı olmasını diledi.



Comments


bottom of page